Телефон0897 41 31 76

Избегнете болките в гърба с тези стъпки

Болки в гърба

За много хора, вредата е предизвикана от напрегната дейност, като градинарство или вдигане на тежести. При повечето хора обаче, болките в гърба и кръста се дължат на заседналия начин на живот, който водим в модерното общество. Седенето по цял ден пред компютър може трайно да увреди нашите стави, които имат нужда от движение. Благодарение на комбинация от дейности, основни упражнения за заздравяване, и физическа терапия, симптомите могат да се подобрят значително. Ето 12 начина, които да облекчат болките в гърба:

1. Редовно раздвижване

Проучвания показват, че хората, които си почиват по-често усещат повече болка и се справят по-трудно с ежедневните задачи, отколкото тези, които остават активни. Редица лекари препоръчват на пациентите си да избягват повече от три дни почивка на легло и, че по-голямото движение е по-здравословно.

2. Поддържайте активността

Активността често е най-доброто лекарство за болки в гърба. Простите физически упражнения като ходене могат да бъдат много полезни. Но не забравяйте да се движите в умерени количества. Стойте далеч от изморителни дейности като градинарство и избягвайте каквото и да е движение, причиняващо ви болка.

3. Поддържане на добра стойка

Болката може да е възникнала след дълга тренировка във фитнеса, но тя се дължи най-вероятно на неправилната ви стойка в продължение на години. Повечето хора имат лоша стойка, когато става за ежедневните им дейности, което поставя ненужно напрежение върху гърбовете им. Можете да увеличи натиска върху гърба си с 50%, просто като се наведе над мивката неправилно да си миете зъбите. Поддържане на точното количество на кривина в гърба ще намали болката там.

4. Консултация със специалист

Разработването на индивидуален план за упражнения е от съществено значение за борбата с хронични болки в гърба. Не съществува магически аспирин, който да спре болките в гърба в всички. Някои хора се нуждаят от повече укрепване на тялото, докато за други е необходимо най-вече разтягане и подобряване на гъвкавостта.

5. Укрепете тялото си

Повечето хора с хронични болки в гърба се възползват от по-силни коремни мускули. Торсът е комбинация от много мускулни групи, които работят заедно. Когато ние укрепваме коремните мускули, това често намалява напрежението върху долната част на гърба.

6. Използване на лед и топлина

Подложките за отопление и студени компреси могат да успокоят болките в гърба.  Повечето лекари препоръчват да се използва лед през първите 48 часа след нараняване – особено ако има оток – и след това да преминете към топлина. Но е трудно да се каже дали лед или топлина е по-полезно.

7. Спете правилно

Продължителността на съня който получавате е важна, но също така е важна и позицията в която спите. Спането в неудобна позиция или на матрак без твърда основа може да доведе до болки в гърба. Спането по корем може да пречи на врата и главата да се обръщат и по този начин оказват излишен стрес на гърба.

8. Спрете пушенето

Запалването на цигара не само уврежда вашите бели дробове, то също може да нарани и гърба ви. Изследване, публикувано наскоро в американския вестник установява, че настоящите и бившите пушачи са по-склонни да имат болки в гърба, в сравнение с хората, които никога не са пушили. Никотинът предизвиква малките кръвоносни съдове да се свиват и намалява доставката на кръв към меката тъкан. Отказването на тютюнопушенето може да помогне за облекчаване на болката в гърба

9. Разговаряйте с околните

Болките в гърба често се свързват с проблеми като депресия и тревожност. Разговорите могат да бъдат полезна част от рехабилитацията.

10. Използвайте техники за релаксация

Изследванията показват, че практики като медитация, дълбоко дишане, тай чи и йога, които помагат да поставите ума си в състояние на покой, може да направят чудеса за гърба. Ако успеете да предизвикате реакция на релаксация, тя ще спомогне за намаляване на нивото на възприятие на болката.

11. Физикална терапия

Ако гърба ви боли, физикална терапия може да бъде вашият билет за облекчение. Тя облекчава болката и ви помага да се движите по-добре. Вашата цел при физикалната терапия е да направите ежедневните си задачи и дейности, по-лесно. Тя ще ви помогне с ходенето, изкачването на стълби, или дори в лягането и ставането от леглото. Каквото и да са вашите нужди, физиотерапевта може да излезе с план за лечение, който да ви облекчи. Но първото нещо, което ще се опита да направи, е да спре вашата болка в гърба и да повиши вашата гъвкавост. За да направи това, той може да опита това, което се нарича „мануална терапия“. Тя може да включва:

12. И разбира се, масаж

Масажът помага да се отпуснат мускулите ви, увеличава кръвообращението и облекчава болката в меките тъкани. Изследвания показват, че масажът е ефективно лечение за намаляване на стреса, болката и напрежението в мускулите.

Можете да разгледате масажите, които предлагаме за град София. Резултата е гарантиран!

Избегнете болките в гърба с тези стъпки
5 от 2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *