Телефон0897 41 31 76

Масажът при различните народи

Масажът се използва като ефективно и безопасно средство за лечение на най-различни болести още от древни времена.

Масажът се използва като ефективно и безопасно средство за лечение на най-различни болести още от древни времена. Няма цивилизация, чиито лечители да не са използвали различни масажни техники с цел лечение както на тялото, така и на духа. За това няма да бъде пресилено ако кажем, че масажът такъв, какъвто го познаваме днес е смесица от най-добрите техники, които всички древни народи, живели някога по света, са прибавяли към него.

В традиционната китайска медицина например главно място заемат акупресурата и моксотерапията, които се прилагат в съчетание с различни масажни похвати и билколечение. В Древен Китай са съществували специални лечебно-гимнастични школи, чиято цел е била да подготвят добре обучени лекари и в тях една от преподаваните дисциплини в тях е бил именно масажът. Любопитно е, че след това тези лекари получавали заплащане само ако пациентите им са в отлично здраве. Случи ли се обаче така, че някой да се разболее, заплащането се спира, докато човекът не бъде излекуван.

Древните индийци пък комбинират масажните си техники с различни хигиенни процедури, като по този начин не само почистват кожата, но и премахват повишеното ниво на умора. Индийските лечители лекували най-различни травми с помощта на масажни техники, като съчетавали това с използването на масла, на минерали, на корени и на метали.

Гърците от времето на Елада пък поставили началото на спортния масаж – за тях той бил задължително средство, с което закалявали и лекували най-добрите си бойци. Бащата на медицината – Хипократ, е този, който пръв достига до идеята за възстановителен масаж, чрез който се поддържа доброто здраве. Херодик пък е първият лекар, който започва да предписва масажа като лечебно средство не само на здрави, но и на болни хора.

Лечителите в Древен Рим съчетавали масажа с различни вибрационни техники и масла, които прилагали в комбинация с множество пасивни и активни движения. Своите процедури те извършвали в т.нар. римски бани, части от които са запазени и до днес.

Сред славянските народи е бил силно разпространен обичаят след масаж тялото да се удря с клони от клен или бреза с цел подобряване на кръвообращението. Сред тях е било популярно и лечението с парна баня – приемало се е като жизнено необходимо и полезно за здравето.

Арабските народи пък прилагали масажа като профилактично средство след пилинг, когато кожата е най-чувствителна и нейните пори са отворени. Тези процедури са се случвали в помещения, известни като турски хамами. Заради пет вековното турско робство те са оказали силно влияние и върху нашия бит.

Тибетските народи пък от своя страна обогатили масажа, като включили към него местни специални техники, за които вярвали, че оказват положително влияние както върху духа, така и върху тялото на човека. Те включвали употребата на камъни, на кал и на различни билки и масла.

Класическият съвременен масаж в Европа се е появил в Швеция в средата на 19 в. и се свързва с името на Петер Линг. Като средство за лечение и премахване на умората той прилагал масаж и лечебна гимнастика. Той използвал тези свои техники за лечение на опорно-двигателния апарат, за справяне с отпадналост и умора и при лекуване на вътрешни болести.

През 19 в. в Европа се появява и науката за нервната система – неврофизиологията. Тя разработва различни масажни похвати, чрез които се влияе върху различните рецептори на тялото и по този начин се въздейства върху системите и органите в човешкото тяло.

Масажът при различните народи
4.5 от 2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *