Телефон0897 41 31 76

Манипулативен масаж по J. C. TERRIER

Манипулативен масаж

Манипулативния масаж е рефлексотерапия за всички периферни стави и гръбначния стълб, той е разработен през петдесетте години на двадесети век, от швейцарския лекар по ревматология, рехабилитационна медицина и мануална терапия. J.C. Териер (1918-1992).
Особено подходящ при, oбща скованост на цялото тяло, която е предизвикана от заседналия начин на живот, физически и емоционален стрес, състояния на депресия. Препоръчва се при проблеми а храносмилателната система , безсъние, тревожност, болки в кръста, гърба и ишиас, дископатия и дискови хернии, плексит, невралгия, главоболие и Мигрена, ошипяване. При манипулативния масаж се използват пасивни движения, които имат за цел да въздействат терапевтично върху пациента. Според J. C. Terrier този метод може да се определи като масаж върху пасивно-задвижена част или като пасивно раздвижване на определена става, съчетано с масаж на околоставните й структури и/или някои мускулни влакна. Намира приложение при различни травми на опорно-двигателния апарат и като профилактично средство, с цел предпазване на тялото от появата на подобни проблеми. При този масаж е много важно да има добър контакт между пациента и масажиста.

Предимства на Манипулативен масаж по J. C. TERRIER

 • Масажа се извършва нежно
 • Без умора за терапевта
 • Масажите са кратки(около 25-30 минути)
 • Много често причината за болката или травмата се открива
 • Намаляване на спонтанна болка и едновременно подобряване на функцията на опорно двигателния апарат
 • Оптимални резултати по време на лечението
 • Относително кратка продължителност на лечението

Запазете час >>

Основната идея на метода се състои в признаването, че неврофизиологичното стимулиране чрез масаж и неврофизиологични стимулиране на пасивна част на тялото имат определена връзка, която възниква от тяхната обща точка в невромускулни контролни органи на опорно-двигателния апарат. Комбинацията от масаж с едновременно извършване на упражнения разработени от д-р Териер са много подходящи за терапевтична система.

Индикации затова, че се нуждаете от манипулационния масаж на д-р Териер:

 • Остри-и хронични проблеми с претоварването на опорно-двигателния апарат
 • Артроза
 • Ревматични дисфункции в ставата или неврологични заболявания
 • Посттравматична дисфункция

Цел на лечението е разпускането на блокираните стави. Върху засегнатата става се прилагат точни дози, кратък импулс и минимални усилия.

Чрез кратък натиск на малки площи от съединителната тъкан и нежен масаж на част от тялото където няма болка, съвместно с надлъжно и напречно разтягане се постигат резултати. За да има ефект от масажа, той се извършва в умерени темпове и повече сеанси, като степента на натиск и продължителност на масажа се определя от терапевта, спрямо възможностите на терапевта.

С манипулационния масаж на д-р Териер, може да изпитате, неговото комплексно въздействие далеч извън биофизичния ефект. Той наистина е „дълбоко“ лечение за цялата система за движение, по три начина: структурно, функционално и психологически.
Макар и нов метод за България, този вид масаж бързо навлиза в практиката на кинезитерапевтите. Направените изследвания за въздействието му при мускулно-скелетни дисфункции в областта на гръбначния стълб и периферните стави показват по-добър и по-бърз ефект от обикновения масаж по отношение на болковата симптоматика, мускулния тонус и обема на движение в ставите.
Това дава основание да се препоръчва за лечението на повече заболявания и на по-широк кръг специалисти, занимаващи се с кинезитерапия.

В заключение може да се каже, че масажа, измислен от Доктор Териер комбинира в себе си физичното въздействие на два кинезитерапевтични метода, а именно – масажа и пасивните движения, които имат влияние върху механичните и сензорните проприорецептори.

Запазете час >>

 

Вижте още:
Лечебен масаж
Точков масаж
Ваучер за масаж (подарък масаж)
Всички масажи за София

 

Манипулативен масаж по J. C. TERRIER
4.5 от 2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *