Телефон0897 41 31 76

Точковият масаж от А до Я

точков масаж тяло

Според една китайска легенда преди повече от 5 000 г. един селянин ударил крака си с лопата и на секундата главоболието, което го тормозело от години, просто изчезнало. Отчитайки това случайно чудо, тогавашните лечители задълбочили експериментите си в тази насока и скоро след това изработили цяла карта с точките по човешкото тяло, чието докосване води до лечение на всички познати ни заболявания.

Тези активни точки всъщност са достъпни за всеки и не е нужно специално обучение за провеждане на терапия върху тях. Всеки един от нас чрез натиск и масаж може да се излекува от болките и да повлияе благоприятно на психиката си. Единственото, което е нужно, е да знаем къде точно да открием тези точки.

Точки

Точка за активиране на силата

Точката за активиране на силата можете да откриете, като вдигнете едната си ръка пред себе си и съберете най-крайната част на всички пръсти в една точки. Като погледнете през дупката, която се получава в центъра на дланта, ще видите точката, която може да активира личната сила. Масажирайте я с палеца на другата си ръка в продължение на няколко минути и ще усетите прилив на нови сили.

Точка на топлината

Точката на топлината се намира  в центъра на възглавничката на средния пръст. Можете да я разпознаете по това, че като натиснете върху нея, ще усетите болка. Препоръчва се да се масажира с пръстите на другата ръка, тъй като така натискът ще бъде достатъчно прецизен и силен. Оказването на въздействие върху тази точка стимулира обмена на веществата, помага ни да почувстваме топлина и намалява безпокойствието и тревожността. Масажът върху точката на топлината помага и при чувство на изтощение и умора, когато ни е нужен бърз прилив на нова енергия. За това най-често се използва от военните, когато трябва незабавно да получат нови сили.

Точка на сексуалността

Точката на сексуалността се намира от горната страна на безименния пръст и представлява едва забележима вдлъбнатина. Можете да я откриете, като го сгънете и докоснете с палеца на същата ръка мястото, на което започва плочката на нотите, след което го плъзнете около три милиметра нагоре и той хлътне в споменатата малка невидима дупка. Масажът на тази точка увеличава сексуалното желание.

Точка на сърцето

Точката на сърцето се намира точно на възглавничката на кутрето. Масажирайте я, когато имате сърцебиене и по този начин то бързо ще изчезне.

Точка за премахване на главоболие

точков масаж главоболие

Масажирайте върху точката, която се намира в меката част между палеца и показалеца на дланта в продължение на няколко минути.

Точка за премахване на гнева

Точката за премахване на гнева може да откриете върху горната част на стъпалата, като поставите пръста си в дупката между палеца и втория пръст и след това го плъзнете 4 сантиметра нагоре към глезена, докато не попадне във вдлъбнатината между две сухожилия. Веднага ще я познаете, защото е болезнена. Масажирането на тази точка в продължение на повече от минута премахва гнева и всички негативни емоции и чувства като завист, гняв, злоба и желание за отмъщение.

Точка на дълголетието

Можете да откриете точката на дълголетието като сложите длан върху коляното си и в това положение безименният пръст попада в една ямичка между костите. Тя е единствената в тази зона, за това няма как да сгрешите. За да окажете благоприятно въздействие върху нея, първо трябва да я загреете – единият вариант е с помощта на сешоар в рамките на 2-3 минути, докато се получи леко зачервяване. А другият е чрез 10-минутен масаж с кръгови движения – ако те са по посока на часовниковата стрелка, то масажът ще има стимулиращо действие и ще се подобри имунитетът, а ако е обратно на часовниковата стрелка, действието е успокояващо и отпуска болезнените усещания в предната част на главата и по челото.

Точка против стрес

Точката против стрес се намира в най-връхната част на ушната мида, която можете да познаете по това, че завършва с остра форма. Можете да я откриете като вкарате пръста си в най-дълбокия канал на ухото, който започва от страната на лицето, и след това го придвижите нагоре по извивката. Така той ще спре точно так, където хрущялът завършва. Масажирайте тази точка нежно и внимателно, докато дишате по следния начин – обръщате главата си наляво (този акт символизира миналото) и вдишвате дълбоко, след което се обръщате надясно (към бъдещето) и издишвате. Така ще въздействате на подсъзнанието си да се успокои и да изхвърли натрупания стрес, който ако остане в организма, несъмнено по някое време ще се появи под формата на някакво заболяване.

Точки на небцето

На небцето съществуват няколко специфични точки, които оказват въздействие върху носоглътката и се активират чрез едно-единствено движение на езика. Как става? Поставете езикът си между двата предни зъба там, където те граничат с небцето, след което леко го плъзнете навътре по него. По този начин той преминава последователно през следните три точки:

– точка Въздух – точката, на която започва твърдото небце;
– точка Огън – точката, на която се случва прехода между твърдото и мекото небце;
– точка Вода – точката, на която краят на езика достига до мекото небце в глътката.

Точката на въздуха усилва циркулацията на енергия, увеличава концентрацията, лекува заболявания на дихателните органи, заздравява черния дроб и отстранява застоялите явления в носоглътката. Можете да я активирате, като поставите езика си над горните зъби и го задържите няколко минути в това положение. Това спомага и за преодоляване на депресията, мързела и инертността.

Точката на огъня има затоплящо действие, хармонизира процеса на храносмилане в организма, подобрява зрението и паметта и овлажнява и почиства всички тъкани в организма. Тя се активира, като върхът на езика докосне свода на небцето и се задържи там минута-две.

Точката на водата влияе благоприятно върху състоянието на храносмилателната система, гърлото и зъбите. Тя лекува ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония и нарушения в обмяната на веществата. Можете да я задействате, като докоснете с езика си мекото небце в самото му начало и задържите така няколко минути.

Точката на щастието и младостта

В тялото ни има един орган, за който рядко се говори и който всъщност е средището на нашето щастие. Нарича се тимус и е разположен в горната половина на гръдната кухина – можете да го откриете, като сложите два пръста по вдлъбнатината, която се образува на ключицата, и те ще посочат точното място.

Ако тимусът ви е здрав, то той трябва да има форма на „ядец“, а ако е повреден – прилича повече на пеперуда или пък е безформен. Всъщност самото наименование идва от гръцкия език и означава „жизнена сила“, но едва съвсем наскоро човечеството открива, че именно тази жлеза оказва централно въздействие върху имунната система.

Трябва да имаме предвид, че тимусът старее. Около 30-те години функциите му започват да затихват, а към 40-те тотално изчезват. Този процес докторите са нарекли обратно развитие или инволюция. Именно тимусът се явява биологичният часовник на организма, който може да забави или да забърза стареенето. При всеки човек той старее различно и точно заради това се получава така, че някои от нас да изглеждат по-млади за възрастта си или обратното.

Тимусът може да се стимулира по много простичък метод – чрез разтриване с ръка, като са необходими около 20 нежни поглаждания, които се извършват с възглавничките на пръстите. По този начин жлезата се стабилизира буквално за секунди и започва веднага да изпълнява живителната си енергия. Ако масажирате тимуса си редовно, то щастието ще се превърне в неизменна част от живота ви.

Точки за женска красота

Точката на женската красота се нарича Сан Ин Цзяо и се твърди, че е нужно само 10-минутно стимулиране на ден, за да забави стареенето и да съхрани младостта. Можете да я откриете, като погледнете вътрешната страна на краката си с отправна точка – кокалчето на глезена. Залепете четирите си пръста без палеца един до друг и поставете кутрето си точно върху това кокалче. По този начин показалецът ви ще посочи точно нивото, на което се намира точката Сан Ин Цзяо. Ако я масажирате последователно и на двата крака едновременно с две ръце ще постигнете:

– регулиране на месечния цикъл;
– отстраняване на бръчките, петната и акнето;
– стягане на кожата и укрепване на мускулите на лицето;
– подобряване работата на яйчниците и матката;
– засилване дейността на половата система;
– успокояване на нервите;
– премахване на болести в корема и половите органи;
– изчезване на отоци;
– помощ при безсъния, главоболие и световъртеж.

Точка за енергийна инжекция

Точката, която действа като енергийна инжекция, се нарича Тай Си и може да бъде открита във вдлъбнатината над костта на петата на вътрешната страна на глезена. Тя трябва да се масажира, докато се появи болка и масажът да продължи, докато спре да се изпитва чувствителност. Ползи – премахване на болките при менструация, зареждане на бъбреците с енергия, лекува вродени тикове, лекува анорексия, лекува болки в гърдите и болести в дихателните пътища, помага при слабоумие в следствие на остаряване, носи облекчение при подагра, помага при чувство на тъга и премахва сухота в гърлото и устата.

Пет точки за отслабване

точки на ръката

Върху човешкото тяло има пет активни точки, масажът върху които оказва влияние върху обмена на веществата в организма и значително намалява чувството на глад. Така комплексно може да се повлияе върху теглото и да се отслабне единствено чрез рефлексотерапия и без изтощителни упражнения и жестоки диети.

 1. Точката на апетита Дуй Дуан – тя оказва влияние върху глада и може да бъде намерена в душката между горната устна и началото на носа. Нужна е само минута масаж, за да се премахне внезапно появилия се апетит.
  2. Точка на апетита на ухото – тя се намира под средата на издатъка, който покрива ушния канал и трябва да се натиска възможно най-често. Така ще се избегне появата на глад.
  3. Точка Цюй Чи – тя подобрява функциите на червата. Можете да я откриете, като свиете лакътя си и погледнете вътрешната му страна – точката се намира на пръст и половина от сгъвката в посока към китката.
  4. Точка на дълголетието Цзу Сан Ли – намира се на четири пръста под капачката на коляното и масажът й спомага за изхвърляне на почти половин килограм мазнини на ден.
  5. Точка Лоу Гу – позиционирана е на около 5 см. над кокалчето на глезена. Тя спомага за избавянето от излишното тегло, за преодоляване на скованост в краката и ръцете и за премахване на неприятни усещания в областта на сърцето.

Важно е да запомните, че в никакъв случай не трябва да прекалявате с масажирането на тези точки – достатъчна е само една минута за всяка. Като процедурата трябва да се извършва всеки ден без пропускане.

Точки за привличане на пари

 1. Върха на носа – най-издадената част на носа. Масажът там е леко болезнен, тъй като се намира точно на хрущяла.
  2. Гърбицата на носа – при някои хора тя е по-ясно изразена, докато при други може да бъде открита чрез напипване.
  3. Върха на лявата ноздра – най-вдлъбнатата част на ноздрата, там, където тя опира в основата на лицето.
  4. Върха на дясната ноздра – на същото място, но от дясната страна.
  5. Дупката между веждите – притиска се само за 10 секунди.

Точков масаж – що е то?

Всички изброени по-горе точки представляват буквално една карта на човешкия организъм. Всяка една част от него е свързана с тях, като в това число влизат и вътрешните органи. За това, като оказвате натиск върху тези рефлекторни точки, вие стимулирате точно определени нервни импулси, които стигат до съответния орган. Именно тези импулси докарват тялото и психиката до състояние на релакс – те отпускат мускулите, отварят кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и увеличават притока на кислород и хранителни вещества до дадената част от тялото.

Точковият масаж можете да се приложи както в домашни условия, така и от професионалист в масажно студио. Вторият вариант е по-препоръчителен, тъй като специалистът знае най-правилният начин за стимулирането на всяка отделна точка и така терапията със сигурност ще даде желания резултат.

Вижте още: Точков масаж

Точковият масаж от А до Я
3.8 от 5 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *